72 óra Kiskunhalason

„72 óra kompromisszum nélkül!”

A 2014-es élménybeszámolót és fotókat itt találod!

      Három évvel ezelőtt figyeltem fel a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű önkéntes programra, amit az egész országban keresztény fiatalok csoportjai végeztek. Nagyon szimpatikusnak tűnt az ötlet, hiszen a fiataloknak szükségük van arra a tapasztalatra, hogy a közös munka is milyen jól összekovácsolhat minket, hogy nem csak a bulizás vagy egyéb szórakoztató programok lehetnek közösségépítők. Másrészt komoly tanúságtétel is a túlságosan elanyagiasodott, hitre, szeretetre szomjazó világban a monetáris hasznot nem kereső önkéntes munka, főleg ha valóban rászorulókon segítünk vele, ha valóban hasznos és szükséges munkát végzünk.

    Nagy öröm volt számunkra, hogy idén először Kiskunhalason is bekapcsolódtunk ebbe az egész hétvégét felölelő programba. A reméltnél jóval több, mintegy ötven fiatal nevezett be a „72 órába”, országosan pedig több száz településen mintegy nyolcezer keresztény fiatal dolgozott október 12-14 között.
   A több, mint ötven halasi és környékbeli fiatal négy csoportra osztva vetette bele magát a munkába: levelet gereblyéztek, lomtalanítottak a temetőben, iskolákban, óvodában, kerítést és kaput festettek az újonnan átvett Katolikus Óvodában és a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskolában.

Képviseltette magát a város minden középiskolája: a Bibó Gimnázium, a Szilády Áron Gimnázium, a Vári-Szabó István Szakközép, de különösen nagy örömünkre legtöbben az újonnan katolikus fenntartásba kerülő II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskolából jöttek. Jó volt együtt látni a sok fiatalt a vasárnapi fél 9-es szentmisén. Az Alsóvárosi Főplébánia jóvoltából egyenpólókat, valamint egyszerű, de finom ételeket biztosítottunk a résztvevőknek, akik közül többen kérdezgették búcsúzkodáskor: „Mikor lesz legközelebb ilyen? Mikor lesz még program a plébánián? Mi biztos jövünk …”

     Annál is inkább fontos ez, mert a résztvevő fiúk-lányok között jó páran vannak, akik nem vallásgyakorlók. Az elmúlt héten, október 11-én kezdődött a Katolikus Egyházban a „Hit Éve”. A XVI. Benedek pápa által meghirdetett évben, ami 2013. november 24-ig tart, a hit átadásának, az evangelizációnak fontos feladatát helyezzük előtérbe, s a mai kor kihívásainak megfelelő módszereket keresünk. Bízom abban, hogy a mostani hétvége jó lehetőség volt Kiskunhalason a keresztény hit és élet örömének, közösségépítő erejének felvillantására a hitüket nem gyakorló emberek előtt.

  Hálás köszönet a szervezőknek: Harbula István káplán atyának, a hitoktatóknak, katolikus iskoláink pedagógusainak, a plébánia munkatársainak, a csoportvezető fiataloknak, a munkánkat igénylő, elfogadó intézményeknek, s mindenki másnak, aki segítette, támogatta rendezvényünket!

Dr. Finta József
általános érseki helynök, plébános