72 óra kompromisszum nélkül – Kiskunhalas 2014.

Idén harmadik alkalommal csatlakoztunk a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű, Közép-Európai önkéntes programhoz. Ez az egész hétvégét felölelő rendezvény idén október 10-12-i hétvégére esett, Istennek hála közel száz diák végzett szolgálatot, a város négy középiskolájából. A legnagyobb számban a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium diákjai képviseltették magukat, de a Szilády Áron Református Gimnázium, a Bibó István Gimnázium és a Vári Szabó István Szakközépiskola diákjai is szép számmal jelentek meg. Volt, aki mindhárom napra, volt, aki csak egyre tudott eljönni, de mindenki alaposan kivette a részét a feladatokból és kompromisszum nélkül végezte a dolgát, abban a csoportban, ahová korábban beosztásra került. Munkában idén sem szűkölködtünk, köszönhetően a fogadó intézményeknek.

Pénteken történt meg az ünnepélyes megnyitó, ahol dr. Finta József plébános atya beszélt az egész hétvége lényegéről, ami az, hogy ez által, az önzetlen, segítő szolgálat által Jézus szeretetét jelenítjük meg a világban, és az Ő küldetésében járunk. A szolgáló szeretet által pedig közelebb kerülünk egymáshoz és Istenhez is. A nyitó gondolatok után kihirdettük a csoportbeosztásokat, kiosztottuk a szervezőktől kapott ajándék pólókat, majd csoportonként elvonulva játékosan ismerkedtek meg a tagok egymással.

Szombati napon következett a munka oroszlánrésze. Volt csapat, amely a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium tantermeit szedte rendbe, volt, amely a Sóstó melletti parkerdőben lévő tanösvényt szabadította meg a szétdobált szeméttől, mások a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Lomb utcai óvodájának néhány játékát festették le, az udvart takarították az avartól, ismét mások a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium tankertjében készítették elő a területet az őszi faültetéshez, az utolsó csoport pedig a Nyúl utcai idősek otthonában, illetve a Szilády Áron utcai Idősek Klubjában segített az udvar rendbetételében. A munka után a megérdemelt ebéd következett, amelyet a Főplébánia munkatársai készítettek a hétvége folyamán, a lelkes segítők bevonásával. Az ebéd utáni mosogatást és rendcsinálást, illetőleg a délutáni játszóházban való segítséget is sikeresen megoldottuk, emellett, folytattuk a munkát az óvodában, gitáros, énekes műsorral igyekeztünk vidám mosolyt csalni a Nyúl utcai idősek otthonában élő emberek, és a Kórház betegeinek arcára. Az este fáradt, de lelkes fiatalokat talált, akik vagy hazamentek a munkájuk végeztével, vagy a plébánián maradva beszélgetve, filmet nézve élvezték a munka utáni pihenést.

Vasárnap a fél 9-es szentmisén adtunk hálát Istennek a lehetőségért, hogy szolgálhattunk, és kértük, Őt, hogy ez a szeretet növekedjék bennünk. A szentmise után még várt ránk az óvodai munka befejezése, illetve a temető egy részének az avartalanítása. Mindenkin érződött a fáradság, de derekasan helyt álltunk! Az ebéd végeztével rendbe raktuk a Kovács Vince Közösségi házat, és kimerülve, de lélekben feltöltődve elindultunk haza.

Várjuk a jövő évi „72 órázást”, és reméljük, hogy akkor is ilyen sokan tudunk szolgálni egymásnak, egymásért és Istennek.

Boldog Tamás