Pünkösdi Ifjúsági Találkozó 2018 - beszámoló

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hagyományos Pünkösdi Ifjúsági Találkozója idén május 18-19-én került megrendezésre Petőfiszállás-Pálosszentkúton, Ivanics Zoltán ifjúsági referens atya vezetésével, több mint tíz egyházmegyés pap és több mint száz fiatal részvételével. A találkozó témája a párkapcsolat és az elköteleződés volt.
A rendezvény a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.
 
 
Az elmúlt évek hagyományait megtartva, Kiskunfélegyházáról, az Ótemplomtól gyalogos zarándoklat indult a 14 km-re található pálosszentkúti kegyhelyre. A zarándokok érkezésekor szentmisével vette kezdetét a találkozó, Balla Barnabás pálos szerzetes szentbeszédével. A vacsora után dicsőítő szentségimádás és gyónási lehetőség segítette a fiatalokat a pünkösd ünnepére való felkészülésben. A pénteki napot közösségi játékok és tábortűz zárták.
 
 
A szombat közös reggeli imával indult a kegyhely szent kútjánál, Geszler Péter atya vezetésével. A nap előadói fiatal házaspárok voltak: Mérő Máté, Mérő-Walter Tímea, Tóth Ákos Attila, Tóthné Király Enikő, György Attila és György Dominika, akik a találkozó mottóinak („Hát én immár kit válasszak…?!” Párkapcsolat ≠ pár kapcsolat) megfelelően a párválasztásról és az elköteleződésről beszéltek a találkozó résztvevőinek. Tanúságot tettek saját párválasztási szempontjaikról, a párválasztással kapcsolatos küzdelmeikről és örömeikről, arról, hogy Isten-kapcsolatuk milyen hatással volt a választásukra és az elköteleződésükre. Hitet tettek a tisztaság erénye mellett is, és igyekeztek segítséget adni ennek megéléséhez. Az előadás második részében a hallgatóság soraiból érkező kérdésekre válaszoltak a fiatal házaspárok.
 
 
Ebéd után a SZÉK Egyesület és a Parázs Központ munkatársai vezettek interaktív  foglalkozásokat a fiataloknak. A Szerelem-értéklicit keretében lehetett licitálni a párkapcsolat témakörében meghirdetett értékekre (bizalom, felelősség, őszinteség, minőségi idő stb.). A licit lezárultával kiscsoportokban dolgozták fel a témát egy-egy kiválasztott érték mentén, amit aztán az egész csoporttal megosztottak.
 
 
Az ifjúsági találkozó érseki szentmisével zárult, melyen Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek 18 főnek szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.
 
Parázs Pasztorális Központ