72 óra kompromisszum nélkül 2017. Kecskemét

"Több vagy, ha adsz!"

Idén országosan már 10. alkalommal szervezték meg a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes, ifjúsági programot. A jubileum alkalmából Bács-Kiskun megye is kitett magáért, hiszen megyei rekordot döntve tíz település csatlakozott az ökumenikus szervezésű hétvégéhez, amelyen közel 700 fiatal önkénteskedett megyénkben és élt az idei mottó adta lehetőséggel…

Ezúttal ugyanis a résztvevői pólókon a „Több vagy, ha adsz!” szlogen jelent meg, amit a fiatalok nagy lelkesedéssel éltek meg október második hétvégéjén. Többen már-már szokásosan, míg mások idén először „szerencsét próbálva” adták szabadidejüket ezen az őszi hétvégén, hogy komfortzónájukból kilépve nyissanak embertársaik felé. A 72 óra kompromisszum nélkül program ugyanis nem egy szokásos önkéntes akció, amikor tudják a jelentkezők, hogy milyen munka vár rájuk. Ennek pont az a varázsa, hogy mindenki csak az esemény kezdete után szembesül vele, hogy milyen feladatot kap.

Kecskeméten a korábbi években is már résztvevő projektadó intézményeket látogattuk meg. Pénteken délután plébániáink háza táján tettünk rendet, illetve ajándékokat készítettünk, hogy másnap ezzel is tudjunk kedveskedni a minket vendégül látó otthonoknak. Az este folyamán egy kis játék is várta a fiatalokat, szabaduló szoba formájában, ahonnan szerencsére mindenki kijutott, így a szombati napon sem maradtunk önkéntes segítőkezek nélkül.

Szombaton, a Főplébánián kezdtünk ifjúsági, gitáros misével, majd közös reggelivel. Ezt követően a csoportok több helyszínen töltötték a délelőttjüket. A Főplébánián lomtalanításban segítkeztek a fiatalok, a Wojtyla Házban pedig az ebédosztásból vették ki részüket. A Máltai Szeretetszolgálat Matkói úti intézményében már a karácsonyi liszteket csomagolták az odalátogatók, míg az Őszirózsa Idősek Otthonában az ott élőkkel beszélgettek a résztvevők.

A délelőtti programot a Nagytemplom toronylátogatása, majd egy közös ebéd zárta, délután pedig ismét munkába lendültünk. A Humán Rehab Központban az ott élőkkel játszottak a fiatalok, hasonlóan azokhoz, akik a Juhar utcai gyermekotthont látogatták meg. A Szentcsalád Plébánián pedig az ifjúházas csoport délutánjába kapcsolódtunk be, ahol a gyerekvigyázásban tudtunk segítkezni.

Az estet a szokásos ünnepi vacsora, a közös kiértékelés és a jó hangulatú zenés buli zárta. Vasárnap mindenki a saját plébániájára ment szentmisére, ahol természetesen a 72 óra is szóba került. A szentbeszédben több fiatal tett tanúságot a hétvégi tapasztalatáról. Egyik először résztvevő azt emelte ki, hogy nagyon tetszett neki a családias légkör, és, hogy mennyire befogadó közösségbe kerülhetett, akikkel öröm volt az önkénteskedés. Míg egy másik, már második alkalommal „72 órázó” fiatal arról beszélt, hogy fontos volt számára megélni a hétvége során a kompromisszum nélküliséget. Azt, hogy nem biztos, hogy arra a helyre fog menni, amelyikre a legjobban szeretne, hanem ahova küldik. Ennek ellenére nagyon megörült, hogy gyerekekkel foglalkozhatott.

Ezekből a tapasztalatokból is kiderül, hogy valóban több vagy, ha adsz, ami a hétvége szlogenje is volt. Aki pedig kedvet kapott, hogy jövőre csatlakozzon a programhoz, az már most felírhatja a naptárába, hogy 2018. október második hétvégéjén is 72 óra kompromisszum nélkül!