Pünkösdi Ifjúsági Találkozó Pálosszentkút 2016.

Pünkösdi Ifjúsági Találkozó 2016.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye egyik legnagyobb ifjúsági eseménye minden évben a Pünkösdi Ifjúsági Találkozó, amelyet idén május 13-a és 14-e között tartottak Petőfiszállás-Pálosszentkúton.
Az eseményről készült fotókat itt nézheted meg!

Sokéves hagyomány, hogy a résztvevő fiatalok egy része Kiskunfélegyházáról gyalogzarándoklat formában érkezik meg az eseményre. Idén sem volt ez másként, 25-en vágtak neki péntek délután a 15 kilométeres túrának. Évről évre jó alkalom ez, hogy más formában találkozzunk egymással, kötetlenebbül beszélgessünk, együtt legyünk az úton, amelyről olyan jól esik megérkezni. Esteledett már, mire odaértünk, és közös szentmisével nyitottuk meg az eseményt. 

A pénteki napnak különleges hangulatot adott, hogy 99 évvel ezelőtt azon a napon jelent meg a Szűzanya Fatimában, csodálatos érzés volt ezt egy Mária-kegyhelyen ünnepelni. Puskás Antal, pálos atya szentbeszédében arra biztatta a megjelent fiatalokat, hogy merjék életüket az Irgalmasság anyjának felajánlani, hiszen ha nehézségeink is vannak, a Szűzanya mindig velünk van.

A szentmisét követően vacsora és zenés szentségimádás következett.

Másnap reggel megújulva a szentkút körül gyűltünk össze reggeli imádságra, ahol kezdetét vette a program. A hétvége témája – tekintettel a rendkívüli szentévre – az Isteni irgalmasság volt.

A reggeli imádságot és az azt követő főelőadást Geszler Péter, kalocsai káplán atya tartotta. Előadásában kendőzetlenül és nagyon emberközelien szólt Isten irgalmasságáról. A résztvevők elé állította a bűnös asszony példázatát, ahol Jézus egyszerre igazságos és irgalmas is. Számtalan megközelítésből mutatta be a szentév jelentését, majd gyakorlati, tettekre váltható javaslatokat tett az irgalmasság testi és lelki cselekedeteire. Péter atya személyiségének köszönhetően az előadás egyszerre volt jó hangulatú, de elgondolkodtató és mélyenszántó. Olyan, ami együttes továbbgondolást kívánt.

Erre jó alkalom volt az előadást követő kiscsoportos megosztás, amelyet kiskunfélegyházi, kalocsai és kiskőrösi fiatalok vezettek. A beszélgetésekben olyan kérdésekre keresték a választ, hogy miként élhető meg az irgalmasság a mindennapokban, hol találhatunk rá példákat a Szentírásban, milyen jellemzői vannak a családban, vagy hogyan tudjuk megvalósítani a testi és lelki cselekedeteit.

A csoportos gondolatmegosztás után ebéd következett, majd egy közös imádságra hívtuk a résztvevőket. Együtt jártuk végig az Öröm útját, ahol Jézus feltámadása és a Pünkösdi események elmélkedhetők át 14 állomás segítségével. Jó készület volt ez a Szentlélek eljövetelének ünnepére.

A délután további programjait az eső kicsit átrendezte, így két fakultációból választhattak a fiatalok. Volt lehetőségük tanúságtételeket hallgatni az irgalmasság cselekedeteihez kapcsolódóan vagy közösségi játékokon vehettek részt.

Az idei találkozó a résztvevők számát tekintve nagyon családias hangulatban telt. Kicsit mindannyian átélhettük az első Pünkösd eseményeit, amikor a tanítványok Máriával még csak maguk várták a Lélek eljövetelét, hogy az majd megerősítse és felkészítse őket az előttük álló evangelizációs munkára, küzdelemre. Mi sem voltunk sokan, de hitben egymást megerősítve, a Szentlélekkel felvértezve tértünk haza otthonainkba, közösségeinkbe.

S innentől a mi feladatunk is ugyanaz, mint az apostoloké volt: elmenni világba, és hirdetni az örömhírt minden teremtménynek! Ám egyben biztosak lehetünk: az Úr nem csak az apostolokkal, hanem velünk is együtt halad az úton, irgalmas arccal tekint ránk és megújító, átformáló Lelkét küldi el nekünk!

Barna-Pap Rozália

Plakát: