Házasság hete Baján 2016.

A Házasság Hetének megünnepléséhez három éve csatlakoztunk városunkban, bár már előtte is voltak kisebb próbálkozások. 2014 óta a Baja-Belvárosi Egyházközség a gazdája és motorja a hét megszervezésének. Mindehhez komoly hátteret és bázist jelent az egyre erősödő Házas Hétvégés közösségünk. Minden évben egyre több ötlettel, gondolattal bővülnek a programok.

Az idei évben még egy jelentős pályázatot is nyertünk hozzá az EMMI jóvoltából.

A Házasság Hetének elő-programjaként Gyertyaszentelő Boldogasszony napján tartottuk a családok és generációk ünnepét a templomban – még utoljára teljes karácsonyi díszben –, ahol a több nemzedékből álló családok áldásban részesültek.

A Házasság Hetének szombati előestjén báloztunk egy jót a Házas Hétvégés családokkal, majd másnap estére szerveztük meg az első ünnepi eseményt, a páros tanúságtételekkel színesített szentmisét. Bacsmai László házashétvégés atya volt az ünnepi főcelebránsunk. A szeretet-nyelvekről beszélt, majd három pár szólalt meg személyes tanúságtételével. A mise végén a templomból kilépők a Házas Hétvégések villámcsődületét nézhették meg a téren, sőt bele is kapcsolódhattak a keringőbe és a kellő koreográfiával megtervezett záró epizódba, a hatalmas szív alakú pillanatképbe, amelyet a párok apró mécsesekkel a kezükben töltöttek fel.

Csütörtök este a zsúfolásig megtelt Bajai Városi Könyvtárban a keresztény elköteleződésű szakember, Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta tartotta rendkívül tartalmas, színes stílusú előadását a kissé humoros, ám mégis komoly üzenetet hordozó „Javítsam vagy cseréljem” címmel. Az előadás végén saját könyveit - többek között a kiváló jegyes-felkészítő könyvét, a Gyűrű-kúrát - dedikálta azoknak, akik ezt kérték.

Szombaton tartottuk a párok ünnepét a templomban szentmise keretében. Ahogyan Gyertyaszentelőkor a családok, úgy most a párok álltak a középpontban. A hozzájuk címzett szentmise végén a Házasság hetének bajai fővédnöke, Csubákné Besesek Andrea alpolgármester asszony mondott beszédet és köszöntő gondolatokat a jelenlévőknek. A mise végén a párok (jegyesek és házasok) kaptak egyenként ünnepélyes áldást és egy kis emléket.

A gyerekek bekapcsolására a rajzpályázatot találtuk ki, amelyet jóval korábban meghirdettünk „Családom egy boldog napja” címmel. Nagyon szép pályamunkák érkeztek be. A rajzok értékelése és a legjobbak díjazása vasárnap délelőtt, a diákmisén történt.

S ha már volt előprogram, utóprogramot is terveztünk. Egy busznyi házaspárral Hunyady Sándor „Három sárkány” című vígjátékát fogjuk megnézni a József Attila színházban február végén. Reméljük, a házasoknak élményt, megerősítést adtunk, és sokaknak kedvet csináltunk a Házasság Hetének jövőbeli szervezéséhez.

Binszki József
plébános

 

Plakát: