Egyházmegyei Családtalálkozó és Hitoktatói Továbbképzés 2015.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye jó hangulatú Családtalálkozóra várta a kicsiket és nagyokat 2015. október 10-én Kecskemétre! Ez a nap volt az egyházmegyében a hitoktatók őszi továbbképzése is. A rendezvény az Érsekség ajándékaként valósult meg, amely gesztus méltón kifejezi a családok és a hitoktatók szolgálatának elismerését.
Az eseményről készült fotókat itt lehet megtekinteni.
A nap a kecskeméti Urunk Mennybemenetele Társszékesegyházban érseki szentmisével kezdődött, melyen Nagy Attila piarista igazgató úr prédikált a Szerzetesek éve kapcsán. A szentmise keretében adták át a kitüntető Koszter atya díjat, melyet Dr. Bábel Balázs érsek alapított 2004-ben Koszterszitz József kanonok, kiváló hittanár, író emlékére. A díjat idén Vass Gáborné kunszentmiklósi és Katonáné Kovács Krisztina géderlaki hitoktató vehette át. Plébánosaik, Vangel Imre és Vass Huba atya méltatásából a jelenlévők is megismerhették sokrétű tevékenységüket, áldozatos munkájukat.

Az Egyházmegye Családbizottságának és Kateketikai Bizottságának felkérésére a Parázs Pasztorális Központ által szervezett rendezvény a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában folytatódott a nap további részében.
A szülőknek szóló előadást Papp Zsolt, a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója tartotta "Egy esély a boldogságra" címmel, majd Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes a Parázs Központot működtető SZÉK egyesület szakmai felelőse vezette tovább a témát. Eközben a gyermekek színes, játékos foglalkozásokon vehettek részt. A hagyományokhoz híven volt arcfestés, lufihajtogatás, különböző kézműves-foglalkozások, és a nagyobbakat is megmozgató közösségi- és érzékszervi játékok. A gyerekek foglalkoztatását az iskola pedagógusai, lajosmizsei és izsáki fiatalok biztosították, a gyermekvigyázók a „72 óra kompromisszum nélkül” című országos megmozdulás résztvevői, és az iskola lelkes diákjai voltak. 

Ebéd után a kecskeméti Ciróka Bábszínház Kuckómóka című zenés előadásán vettek részt a gyermekek, ahol a különböző érdekes hangszereket ki is próbálhatták.

A katekétáknak Koczkás Emma M. Eszter CSSK nővér, a Nagyasszonyunk Köznevelési Intézmény vezetője tartott bemutató órát, kalocsai diákok részvételével. Ezután a Szent Imre Iskola hitoktatói módszertani börzével várták a kollégákat Bíróné Kiss Gabriella szervezésében, és Csepregi Brigitta M. Terézia nővér adott gyakorlati ötleteket a diszlexiás gyermekek hitoktatásához.

A programok közötti büfében, amit a SZÉK munkatársai szolgáltak fel, a tea, kávé és alma mellett péksütemény állt rendelkezésre a Fornetti Kft. felajánlásaként. A szellemi táplálékot a Jézus Szíve Társasága Korda Könyvesboltjának gazdag választéka biztosította, amelyből ezen a napon jelentős kedvezménnyel válogathattak az érdeklődők.
A nap végén következett a nyereménysorsolás, melynek során 5 db könyvcsomag talált gazdára, majd a Korda Könyvkereskedés által felajánlott 2 db ötezer Ft-os ajándékutalvány, végül pedig egy induló kecskeméti vállalkozás, a Fekete Bársony Cukrászat által felajánlott hasonló nevű torta, melynek ízvilágát Angliából hozták az alkotók.
A rendezvényről a záró áldás után lelkiekben gazdagodva térhettek haza a résztvevők.

Dr. Jeney Gábor családreferens

Pap József EKB elnök