Egyházmegyei Ifjúsági Közösségi Nap 2013.

Találkozás és párbeszéd — EIKN

Játék, beszélgetés, svédasztalos vacsora, teaház, borkert és táncház várt a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fiataljaira
2013. november 16-án.
A hagyományteremtő kezdeményezés sikeresnek mondható. Várjuk jövőre a folytatást!

Szabó Áron fotóit itt találod.
Rádi Viktor fotóit pedig itt.
A KTV tudósítását itt nézheted meg.
A KTV riportjában a nap kérdése is a közösségépítésről szólt.

Több mint 180 fő részvételével rendezték meg szombaton az első Egyházmegyei Ifjúsági Közösségi Napot (EIKN) a kecskeméti Szentcsalád Plébánián. Jelen voltak számos közösség fiataljai, közösségvezetők és a Főegyházmegye Szegeden tanuló papnövendékei is. A SZÉK Egyesület által működtetett Parázs Pasztorális Központ és a Lajosmizsei Jászok Ifjúsági Egyesület (LJIE) több hónapos munkájának eredménye volt ez az alkalom - Hatházi Róbert ifjúsági referens vezetésével. A szervezőcsapatot Kecskemétről a Jólélek és a KLIKK, valamint Izsákról az ifjúsági közösség fiataljai is gazdagították. A program elsődleges célja olyan fórum megteremtése volt, amely egymással folytatott párbeszédre és tapasztalatcserére ösztönzi az egyházmegye ifjúsági közösségeit.

Délután egy órától folyamatosan érkeztek a résztvevők, akik érdeklődve várták a kezdést, hiszen ígéretes program szerepelt a plakátokon. Az érkezők a regisztrációnál a Korda Könyvkereskedés ajándékkönyvét vehették át. Az ismerkedős játékok és a World Café mellett teaház és borkert, illetve svédasztalos vacsora, majd táncház tette kerekké ezt a délutánt. A fiatalokat a LJIE által az Emberi Erőforrások Minisztériumánál és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetnél elnyert pályázat segítségével, valamint az egyházmegye Ifjúsági Bizottságának támogatásával látták vendégül.

Kettőkor egy játék keretében kiderült, hogy az egyházmegye mely területeiről érkeztek a jelenlevők. Összesen 17 település neve hangzott el a bemutatás során. Miután a képzeletbeli térképen mindenki elhelyezte magát, sor került a közösségek egyéni bemutatkozására is. Azonban nem ám valamilyen hagyományos módszerrel! Közösségenként kellett hozni egy-egy tálca süteményt, és elmondani, hogy „Ez azért jellemez minket, mert…”. Érdekes, de nagyon kreatív megoldások születtek, a vacsora után pedig a kiváló ízekről is meggyőződhettünk. A büfé kínálatát a Fornetti Kft. által felajánlott sütemények is fokozták.

Előtte azonban várt még egy kis munka az ifjakra. A World Café lényege, hogy a megadott témákat körbejárva (szó szerint, hiszen az idő leteltével a következő asztalhoz vándoroltak a résztvevők), kiscsoportokban, bizonyos időkereten belül van lehetőség a tapasztalatcserére. A 10-12 fős csoportokban a közösség örömeiről, nehézségeiről, motivációiról és a külső emberek megszólításáról zajlottak a beszélgetések, 30-25-20-15 perces periódusokban. Azért csökken az idő, mert a következő témánál az asztalgazdák bemutatták az eddig elhangzott ötleteket, és azokat már csak ki kellett egészíteni, nem pedig előröl kezdeni. „Nekünk nagyon tetszett ez a beszélgetős rész, mert így megismerhettük más közösségek örömeit, nehézségeit is, és rájöhettünk, hogy nem vagyunk egyedül, vannak, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi.” – árulták el kiskőrösi fiatalok a tapasztalataikat.

Mire vége lett az eszmecseréknek, már mindenki várta a vacsorát, de tovább nem is kellett nélkülözniük, hiszen a svédasztal már készen állt a rohamra. Itt további lehetőség adódott a személyes találkozásokra. Az evést egy kis ivás követte, de nem mértéktelenül. A Rozsnyói Zoltán és Szabó Sándor által felajánlott borok kóstolása közben valódi ínyencekké válhattunk. Rozsnyói Zoltán borszakértő avatott szavai nyomán többek között azt is megtudtuk, hogy miként kapcsolható össze a borivás a Bibliával. Az ifjabbak a teaházban öblíthették a sok beszédtől és evéstől kiszáradt torkukat.

A jó hangulatú együttlétet moldvai táncház zárta, amihez a lajosmizsei Jászok Együttes szolgáltatta a csángó dallamokat. Az est végén Hatházi Róbert ifjúsági referens atyát kérdeztük, miként értékeli ezt a remélhetőleg hagyományteremtő közösségi napot: „Örülök, hogy ennyi fiatal ilyen sok helyről el tudott jönni. Nagy öröm volt számomra látni a World Café közben dolgozó csoportokat. Én nagyon szeretem és alkalmazni is szoktam ezt a fajta munkamódszert. Természetesen a megszületett gondolatok összegzésével nem ért véget ez a munka, mert fontos, hogy az itt szerzett tapasztalatokat továbbadjuk az atyáknak, közösségvezetőknek.”

Ez tehát azt jelenti, hogy az első alkalom remélhetőleg nem az utolsó lesz az EIKN történetében. A szervezők és a résztvevők részéről is igény mutatkozik a folytatásra. Egy azonban biztos: sokan várják már a következő találkozást a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében. Ekkora létszámban erre tavasszal kerül majd sor, a már hagyománnyá vált petőfiszállási Pünkösdi Ifjúsági Találkozón, a PIT-en. A cél az, hogy az EIKN is hasonlóan hagyományteremtő kezdeményezés legyen az ifjúsági közösségek számára. A legnagyobb érték ebben a találkozási módban, hogy kifele is mozdulnak az ifjúsági közösségek, melynek során a tapasztalatok megosztása, kamatoztatása is megtörténik, és így gazdagodnak csak igazán.

Hortobágyi Tibor

A facebook eseményt itt találod!

Plakát: