Egyházmegyei Hittanverseny Döntője 2012.

A 2011-2012-es tanévben is megrendezésre került a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében a Hittanverseny.

A fotógalériát itt nézheted meg! Három korcsoportban versenghettek a csapatok és az egyéni versenyzők: 5-6. osztályos, 7-8. osztályos, és középiskolás korosztályban indulhattak.

A verseny anyagát idén a Márk Evangélium, a szentmise liturgiája valamint a Nagy Katekizmusból a Tízparancsolat alkották.

Az április 14-e szombatra szervezett egyházmegyei döntőt megelőzően espereskerületi szinten mérték össze tudásukat az egyes plébániákról és az egyházi iskolákból érkezett fiatalok. Minden korcsoportból kerületenként csak az első helyezettek jutottak be a megyei döntőre, amely idén a Keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskolában került megrendezésre.

Szervező: Pap József állandó diakónus, az EKB elnöke

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, Egyházmegyei Hittanverseny Döntő

 Időpont: 2012. április 14.  9.00-14.30

 Helyszín: II. János Pál Katolikus Általános Iskola

 A nap menete:

   8.30:              Szervezők, segítők érkezése

   9.00:              REGISZTRÁCIÓ az iskolában

   9.30:              Iskola bemutatása

  9.45:              Énekpróba a templomban

10.00:              SZENTMISE

10.45:              Hittanverseny kezdete az iskolában

12.00:              Hittanverseny befejezése

12.15:              I. csoport ebédeltetése az Öregotthonban

                        II. csoporttal játékos foglalkozás az iskolában

12.45:              II. csoport ebédeltetése az Öregotthonban

                        I. csoporttal játékos foglalkozás az iskolában

13.15:              Játékos foglalkozás

14.00:              Eredményhirdetés, záró imádság

Szervezők, segítők:  Pap József állandó diakónus, Gyöngyösi Balázs káplán, Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes és Hortobágyi Tibor a Parázs Pasztorális Központból, Pap Józsefné hittanár, Bencs Gabriella hittanár, Béleczki Helga tanár, Marton Gábor kispap, Trepák Kata 8. a (Sendula Réka 8. a), Schaffer Éva 8. a (Frei Klaudia 8. a), Szabó Nelli 8. a, Palásti Gréta 8. a

Beszámoló

A szervezők és segítők nagy munkát végeztek ezen a szombaton. Fogadták, útbaigazították az érkezőket, nagy türelemmel adtak tájékoztatást, kísértek bennünket a programnak megfelelő helyre. A versenyzőknek és a kísérő hitoktatóknak a megnyitó után büszkén mutatták meg a helyi szervezők az iskolát. 10 órakor kezdődött a közös szentmise a templomban, melyet énekpróba előzött meg. Ez kicsit rá is hangolt bennünket a szertartásra. Mons. Dr. Finta József pasztorális püspöki helynök atya nagyon megdicsérte a fiatalokat, hogy ilyen feladatra vállalkoztak, melynek során számot adnak hitünk alapvető kérdéseiről. Arra biztatta a jelenlevőket, hogy abban a világban, melyben a média olyan sok rossz hírt közvetít nekünk, ők merjék a JÓ HÍRT továbbadni. Ehhez természetesen felkészülteknek kell lenni, mert nem egyszerű a mai embereknek, a felnövekvő generációnak ezt közvetíteni. Számíthatunk arra, hogy sokan nem értenek meg bennünket, de nem szabad feladni. Úgy éreztem, ez a lelkesítés célba is ért, a közösség ereje, ahogy ott együtt voltunk, emlékezetes lesz a fiatalok, sőt mindannyiunk számára. Megélhettük, hogy nem vagyunk egyedül.

A szentmise után elkezdődött a hittanverseny, egyéni és csapat formában. Kicsit biztosan izgultak a versenyzők, de nem látszott rajtuk. Egyébként is itt nem legyőzniük kell egymást, hanem örülni egymás sikerének. Ez méltó a hittanverseny lelkületéhez. Minden olyan csöndes és gördülékeny volt. Különösen szép volt látni azokat, akik csapatban dolgoztak. Pillanatok alatt megosztották a feladatot. Látszott, hogy számíthatnak egymásra, jó az együttműködés közöttük. Nem tűntek a résztvevők túl gondterheltnek a feladatok láttán. Biztos, szépen felkészültek hitoktatóik, felkészítőik segítségével. Külön köszönet ezért a felkészítőknek. Voltak jó néhányan, akik jóval a befejezés előtt már készen is voltak. Ők azonnal bekapcsolódhattak a játékos foglalkozásokba, amit a Parázs Pasztorális Központ szervezésében hoztunk. A hittanverseny lelkületéhez kapcsolódva esélyegyenlőségi játékokkal készültünk. Az eredményhirdetésig folyamatosan jöttek hozzánk a gyerekek, sőt a felnőttek is. Az ’Ökomatáknál’ általában sorban állás volt. Nem unták meg az egymás után jövő kérdéseket, melyek a fogyatékos emberekről, a roma emberek életéről, az idősekről, a környezetvédelemről szóltak. Több hitoktatónak adott ötletet ez a játékos tanulási forma. Volt, aki kölcsönkérte nyári táborába az Ökomatát, volt, aki azt vállalta, hogy ők is elkészítik ezt a szerkezetet, szintén tábori foglalkozáshoz. Mert így sokkal érdekesebb tanulni. Könyvek segítségével avatódhattak be a résztvevők a siket emberek kommunikációjába, tanulmányozhatták az egyszerűbb jelnyelvi fordulatokat. A gyengén látó és vak emberek életébe is beleérezhették magukat rövid időre az érdeklődők. Bekötött szemmel kellett feladatokat megoldani, például tapintással ruhaanyag darabok párját megkeresni, szaglással fűszereket és egyéb anyagokat kellett felismerni. Bízunk benne, hogy ezek az érzékszervi játékok komoly felismerésre vezették a fiatalokat. Rövid időre elképzelhették, hogyan tudnak tájékozódni, főzni, élni a fogyatékos emberek. A játékoknál egy idő után azt vettük észre, átvették tőlünk a szerepet, mi pedig kicsit pihenhettünk.

Az ebéd az Öregotthonban volt. Jól esett átsétálni oda, lehetett elemezni a feladatokat, ki mit válaszolt rá, hogyan sikerült, meg lehetett beszélni, a játékok során ki mit élt meg.

14 óra után kezdődött az eredményhirdetés. Nagy munkát végeztek azok, akik javították a feladatokat. Végül meg lettek az eredmények, s következhetett az eredményhirdetés. Öröm volt nézni a verseny résztvevőit, nyerteseit, de a felkészítő hitoktatókat is. Büszkék voltak tanítványaikra. Akik most kicsit gyengébben szerepeltek, ők sem szomorkodhattak. Nagyon tartalmas órákat tölthettek Kecelen, s senki nem ment el üres kézzel. Oklevelet, ami emlékezteti erre a napra, és egy csokit mindenki kapott. Köszönjük a szervezőknek, segítőknek, versenyzőknek és felkészítőknek egyaránt, hogy ilyen szép napot tölthettünk együtt. Köszönjük a rendezvény befogadását a II. János Pál Katolikus Általános Iskolának, kiemelten is Solti Kálmán igazgató úrnak. Köszönjük Pap József diakónusnak a szervezést.

Hortobágyiné Nagy Ágnes

Parázs Pasztorális Központ