72 óra kompromisszum nélkül - Kiskunhalas

Az elmúlt hétvégén október 11-13-ig, városunk keresztény fiataljai ismét csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet már jó pár éve indítottak útjára a keresztény felekezetek egész Közép-Európában. A „72 óra kompromisszum nélkül” egy egész hétvégét lefedő, önkéntes segítő program, melynek keretében a fiatalok megmutathatják tettrekészségüket, megalkuvásokat elutasítani igyekvő felebaráti szeretetüket. Elvállalják azokat a munkákat, amelyekre a szervezők megkérik őket, s szorgalmasan teljesítik a rájuk bízott feladatokat.

A Kiskunhalas Alsóvárosi Római Katolikus Főplébánia szervezésében idén is közel száz fiatal kapcsolódott bele ebbe a tevékenységbe, az ország számos más

településéhez hasonlóan. Katolikus, református, evangélikus, baptista, sőt még megkereszteletlen fiatalok is együtt dolgoztak a hétvégén, s láthatólag nagyon jól érezték magukat. Megtapasztalták, hogy nemcsak a közös bulizás vagy kirándulás lehet vidám és közösségépítő, hanem a közös segítő tevékenység is. Lombot takarítottak a templom körül, a temetőben, a Katolikus Óvodában; korlátot, kerítést, padokat és játékokat festettek le a Tekóban és a katolikus oviban; műsorokat adtak a betegeknek és gondozottaknak a város szociális intézményeiben vagy éppen fát hasogattak családi háznál, illetve kiszolgálták a vendégeket a jubiláns házasok közös ünnepén.

A plébánia egyszerű, de finom ebéddel látta el őket szombaton és vasárnap, melynek előállításában szintén kivették a részüket a dolgozó fiúk és lányok. Sok segítséget kaptunk a Szilády Gimnázium KÖSZI-s pályázatának révén is, amelynek megvalósításában plébániánk is együttműködik a református gimnáziummal. 

Bács-Kiskun megyében összesen hat településen mintegy háromszáz, főként középiskolás diák vett részt az önkéntes munkában az elmúlt hétvégén. A legnagyobb kontingenst – csakúgy, mint tavaly – ismét a halasi fiatalok tették ki, ami őszinte örömet jelent számunkra. A város minden középiskolájából jöttek fiatalok: főként a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskolából és a Szilády Áron Református Gimnáziumból, de szép számmal csatlakoztak a Bibó István Gimnáziumból és a Vári-Szabó István Szakközépiskola és Szakiskola tanulói közül is.

Hálás köszönet minden szervezőnek, segítőnek, a diákokat fogadó intézményeknek!

Dr. Finta József

Általános helynök, plébános

Képek itt!